Плодовете, зеленчуците и билките

Плодовете и зеленчуците са естествени, безвредни, полезни и лековити и затова са най-добрата храна и лекарство, особено за възрастните. Те се срещат през всички сезони на годината и са в изобилие през лятото и есента. Емпирично и научно е доказано, че редовната им консумация чувствително намалява сърдечно - съдовите заболявания, атеросклерозата, стенокардията, хипертонията, инфарктите, инсултите и почти нелечимото и тежко заболяване рак. Плодовете, зеленчуците и билките съдържат много витамини и минерали: А, В1, В6, В12, В15, С, Д, Е, К,
калий, калций, желязо, магнезий и много други елементи и съставки. Те трябва да бъдат екологично чисти - без химикали, изкуствени торове и други стимуланти. Провеждани са изследвания върху големи контингенти от населението в Китай и Америка. В 13% от тях е намалял риска от умиране от рак и в 38% - от инфаркт, инсулт и други сърдечно - съдови заболявания. Установени са и редица индивидуални особености.

Американски лекари от щата Минесота установяват, че витамините предпазват от различни форми на рак и че тези, които употребяват повече плодове и зеленчуци, много по-рядко заболяват от рак. В 93% от изследваните се установява, че най-добро действие имат пресните и суровите, т.е. необработените плодове и зеленчуци. Изброяват се морковите, карфиолът, зелето, марулята, доматите и др. в комбинация с плодове като ябълки, круши, грозде, сливи, лимони и портокали, За различните органи, различните плодове Л зеленчуци имат различно действие. Така например, за предпазване от рак на белия дроб трябва да се предпочитат моркови и марули, за рак на стомаха - също марули, салата и други зеленчуци и плодове. При рак на дебелото черво, ректума, главата, панкреаса, гърдите и др. консумирането на Всякакви плодове и зеленчуци действа предпазно както за рак, така и за всякакви други заболявания.

В заключение трябва да се знае и стриктно да се спазва от всеки правилото да се ползват само екологично чисти плодове, зеленчуци и билки. Ако са отглеждани с изкуствени торове, химикали и други токсични вещества и стимулатори, те не само че няма да са полезни, но ще бъдат и вредни. Най-голямо здравословно значение за човека имат пресните плодове, зеленчуци и билки. При варене, печене, консервиране и други обработки витамините и минералите в тях намаляват и стойността им спада.

Важно
1. Всеки човек, ако иска да е здрав и силен, редовно трябва да консумира плодове, зеленчуци и билки. Те могат да се употребяват по всяко време на денонощието, но сутрин, обед и вечер задължително трябва да присъстват на трапезата .
2. Плодовете, зеленчуците и билките са необходими за всички и особено за възрастните - както за предпазване, така и за лечение на заболяванията.
3. Ежедневната нужда от плодове и зеленчуци за възрастни е от 200 г до 400 г, но може да се консумират и повече, разбира се, без да се прекалява.
4. Ползването на плодове, зеленчуци и билки предпазва от съвременните болести на цивилизацията като атеросклерозата, хипертонията, инфарктите, инсултите и най-много от рак.

0 коментара:

Публикуване на коментар