Оптимистите са по-здрави и живеят по-дълго

Изследователите установиха, че хората, които търсят положителните страни в живота са по-здрави отколкото песимистите.
“Като лекар, аз бих искал хората се опитват да намалят своята негативност като цяло, “казва д-р Хилари A. Тиндъл, от университета в Питсбърг. “По-голямата част на доказателства предполагат, че поддържането на висока степен на негативност е опасно за здравето.”

В най-мащабното до момента проучване по въпроса, участват 97 хиляди жени, проследени в дългосрочен план. След осем години на проследяване, става ясно, че в сравнение с хората смятащи чашата за наполовина празна, оптимистите са с 9% по-малък риск от развитие на сърдечно заболяване, както и 14% по-нисък риск от смърт всякакви причини.

Въпросите, чрез които човек се определя кат оптимист са изключително елементарни.
Например, за оптимист се определя човек, който използва изказването „в неясни времена, аз очаквам да се случи най-доброто”. Песимистите от своя страна отговорят с изказвания от типа”ако нещо може да се обърка, то се обърква”.

Въпреки че причината за тази закономерност не ясна, факт е, че оптимистите са по-здрави, страдат по-рядко от депресия, пушат по-малко, младолики са, по-образовани и печелят повече. Освен това са по-религиозни и вярващи от песимистите.

0 коментара:

Публикуване на коментар