Тренировки за мозъка


Храни за мозъка

Случвало ли ви се е да забравите къде сте паркирали колата си , да не знаете къде сте оставили ключовете си? За да запазите спомените си и да осигурите нормалната функция на мозъка е нужно редовно да правите умствени тренировки.Както редовните физически упражнения помагат за изграждането за тонус на мускулите ,така и чрез мисловните упражнения могат да спомогнат за засилване на паметта и двигателните функции на мозъка.Ето няколко полезни и лесни за изпълнение умствени тренировки:

  1. Гледайте новините за случващото в света и около вас и в края на деня си ги припомняйте.
  2. Когато отивате на пазар направете списък с нужните ви прудукти , но не го поглеждайте веднага след като влезете в магазина , опитайте се да запомните всички елементи ,които са изброени и след това проверете списъка за да видите какво може да сте забравили.
  3. Отделете по половин час на ден в решаване на кръстословици , судоку или играене на игри изискващи мисловна дейност , например шах.
  4. Поддържайте социалните си контакти.Присъединете се към клуб или почнете да посещавате фитнес зала за да може да се срещате с по-голям брой хора.
  5. Спортувайте по-често , за по-добро кръвообращение , което подпомага за по-доброто снабдяване на мозъка с кислород.
  6. Гледайте по-малко телевизия.Стоенето пред телевизора е пасивна форма на забавление и оставя ума в неутрална позиция, изключение правят новините и образователните програми.

Някои от храните които подпомагат функциите на мозъка са - месо, риба, яйчен жълтък, мляко и млечни продукти, фъстъци, пшеничен зародиш, черен дроб и кръстоцветните зеленчуци.

0 коментара:

Публикуване на коментар